På «Alle med» dugnaden fikk vi vite at antall barn og unge som vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt er økende fra 4% på slutten av 90-tallet til 10% i 2015. I Namsos kommune gjelder dette omlag 300-350 barn og unge. Barn og unge fra familier med vedvarende lav inntekt deltar sjeldnere på organiserte fritidsaktiviteter. Dette kan føre til en opplevelse av å ikke høre til i lokalmiljøet, en mindre aktiv og meningsfull fritid og færre muligheter til å bli bedre kjent med jevnaldrende som har samme interesser. Å komme over terskelen for deltagelse handler ikke bare om deltageravgifter, men bant annet også mulighet for å komme seg til fritidsaktiviteten og kjennskap til tilbudene som finnes.
For å gi barn og unge fra familier med lav inntekt en likeverdig mulighet til å delta på fritidsaktiviteter mener mdg at det først og fremst er viktig å bekjempe årsakene til barnefattigdom. Vi ønsker en sterk offentlig velferdsstat som arbeider for å snu utviklingen i økende økonomiske forskjeller.
Namsos MDG mener deltagelse på fritidsaktiviteter, spesielt i tilknytning til natur, dyr og utendørsopplevelser, kan skape økt livskvalitet, mestringsfølelse og forebygge både fysiske og psykiske helseplager. Det er viktig at barn og unge selv får muligheten til å velge mellom flere ulike aktiviteter ut i fra egne interesser og ikke blir påtvunget en aktivitet fra de voksne.
Inntrykket etter «Alle med» dugnaden er et ganske variert aktivitetstilbud til barn og unge i Namsos kommune med alt fra «Lær kidsa koding» til «Allidrett». Namsos har også BUA hvor alle kan låne utstyr til sport – og fritidsaktiviteter. Tilbudene kan imidlertid være vanskelig å finne informasjon om og MDG støtter derfor en ide om å lage en lokal nettside hvor aktivitetstilbud i kommunen blir presentert. Vi ser fram til å samarbeide videre med kommunestyret, ansatte i kommunenen og frivillige organisasjoner for å sikre at alle barn og unge i Namsos får lik tilgang på fritidsaktiviteter!
Av Ingvild Jostad, styremedlem