Fotocredit:

Valgprogram 2023

Det gode, grønne liv i Namsos

 

1. Et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse

Miljøpartiet De Grønnes mål er et medmenneskelig samfunn i økologisk balanse. Økonomien skal underordnes sunne økologiske prinsipper og fremme fred og rettferdighet både lokalt og globalt. Livskraftige lokalsamfunn, i hovedsak basert på lokale ressurser, er en forutsetning for å nå målet. Vi vil utforme en helhetlig politikk for nåtid og framtid, basert på tre grunnleggende solidaritetsprinsipper: solidaritet med andre mennesker, solidaritet med fremtidige generasjoner og solidaritet med dyr og natur.

(fra Miljøpartiet De Grønnes prinsipprogram)

2. Hva er det gode, grønne liv? 

Det gode, grønne samfunnet som MDG jobber for, er et samfunn hvor alle lever gode, trygge liv, i alle livets faser. Det gode, grønne liv skal ikke leves på bekostning av våre barn og barnebarns muligheter for å ha en levende og intakt natur. Det gode, grønne liv skal ta hensyn til at neste generasjon skal ha like gode, eller bedre, muligheter til å leve gode og trygge liv. 

Gode grønne lokalsamfunn betyr at man skal ha tilgang til ren mat, ren luft, ren natur – rett og slett sunne lokalmiljø, som skaper god helse og trivsel. Det skal være lett og billig å leve miljøvennlig.

Et godt, grønt samfunn betyr også at vi tar vare på alt liv i naturen. Naturen og alt som lever i naturen har egenverdi, og det er vår generasjons oppgave å sørge for å gi naturen til neste generasjon i bedre, ikke verre, stand enn slik vi fikk den.

Solidaritet med dyra er viktig for et grønt samfunn. Vi må ta bedre vare på de ville dyra, men også de dyra vi selv har som husdyr. 

 

MDG jobber for det gode, grønne liv Namsos 

Norge er blant landene i verden med lavest selvbergingsgrad. Dette i en tid med stadig mer internasjonal uro, med krig på det europeiske kontinentet, og en stadig mer alvorlig klima- og naturkrise. 

Verden, Norge og Trøndelag har til 2030, på seg til å bli et lavutslippssamfunn. Det er nå kun 7 år. Norge og Trøndelag er en klimasinke og er ikke i nærheten av å nå våre mål om klimakutt. Vi trenger en ny grønn kurs for Trøndelag og Namsos, hvor kriseforståelsen er tilstede. Vi trenger en plan som skal følges måned for måned; en plan som sørger for at vi som samfunn klarer å mer enn halvere våre klimautslipp fram mot 2030. 

Når det gjelder naturkrisen, er kriseforståelsen svak hos de grå partiene nasjonalt og lokalt. Naturen har en egenverdi, alt liv i naturen har en egenverdi. Namsos skal ikke bidra til at stadig flere arter utryddes fra naturen. Vi i MDG ønsker at vi skal ha lokale naturregnskap, som gir oss en oversikt over hvor mye natur bygger vi ned kvartal for kvartal, år for år. Målsettingen må være at naturen skal gå i arv. Vi skal ha en rikere natur, ikke mindre natur. Vi har ikke mer natur å bygge ned, om våre barn og barnebarn skal kunne høste godt av naturens viktige funksjoner og tjenester. 

Trøndelag og Namsos har alle forutsetninger til å gi verden håp. Vi kan vise verden at det er mulig å ta vare på både mennesker, natur, klima og dyra – samtidig som man som samfunn ivaretar både velferden og tryggheten.

Det grønne skiftet vil gi ny giv for distriktene 

Det grønne skiftet vil gi ny giv for distriktene. Det grønne skiftet vil i hovedsak skje i distriktene hvor ressursene ligger, og det er ikke i de største bysentrene. 

I den omstillingen vi skal igjennom mot 2030, mot et lavutslippssamfunn, og mot et samfunn som er mer miljøvennlig, så vil distriktene spille en nøkkelrolle. 

Skal Trøndelag og Namsos nå sine samfunnsmål for natur, klima og økt selvbergingsgrad, så vil omstillingen i hovedsak finne sted i distriktene. 

Den grønne omstillingen er et kinderegg for distriktene. I dag er det omkring 130.000 årsverk innen bionæringene, landbruk, skogbruk, og havbruk. NIBIO sier at potensialet er 2 til 3 ganger dette tallet. MDG ønsker å satse på distriktene i årene som kommer! Variert og lokal matproduksjon er sentral i omstillingen vi skal igjennom de kommende åra. 

3. Klima- Namsos kommune, en del av verden 

MDG sin politikk ønsker å sørge for at Namsos når sine mål om å bli et lavutslippssamfunn i 2030, samtidig som vi ivaretar tryggheten og velferden til alle innbyggere! 

Målsetningen er at Namsos sine klimagassutslipp reduseres med 50 prosent i 2030 sammenliknet med i dag. Naturen forvaltes slik at karbonlagre i vegetasjon og jordsmonn ivaretas og opptaket av klimagasser i skog og vegetasjon øker mot 2030. At kommunens samlede energiforbruk i 2030 er redusert med 10 prosent sammenliknet med nå, og at kommunens evne til å tåle klimaendringer er styrket. Vi må ruste kommunen for de endringene som forventes fram mot 2100. Namsos bidrag til klimagassutslipp utenfor kommunen må bli betydelig lavere i 2030 enn i dag.

Miljøpartiet De Grønne vil innføre en nasjonal klimabelønning hvor økte miljøavgifter deles ut til befolkningen. Slik vil de som har lave karbonutslipp sitte igjen med mer og de med høye utslipp sitte igjen med mindre.

Namsos skal forvalte sin natur slik at vi tar vare på karbonlagrene i skog og mark. Gode og økende karbonlagre er med på å minske klimaendringer. Spredning av biokull og silikatmineraler er eksempel som kan bidra til økt CO2-opptak på våre landbruksarealer.

Nærenergireformen, som er vedtatt av Stortinget, vil gi kommunene bedre mulighet til å produsere energi lokalt. MDG følger dette opp med å foreslå tiltak der Namsos kommune kan bli sin egen energiprodusent.    

Det legges bedre til rette for trygg gang-, og sykkeltrafikk ved satsing på infrastruktur for myke trafikanter. Det er viktig at snørydding prioriterer myke trafikanter høyt. Dette er også et likestillingstiltak. 

 MDG sitt nasjonale mål er at kollektivtrafikken blir rimelig; 500 NOK for en månedsbillett du kan benytte på all kollektivtrafikk i hele landet.

Namsos kommunes system for klimastyring må utvikles. Klimabudsjett skal inngå i kommunens årlige budsjetter, og skal være styrende for kommunens budsjetter. Hver kommunalsjef må ha ansvar for klimamålene innen sitt område. Hensyn til utslippsreduksjoner og et endret klima ivaretas i alle relevante beslutninger. Vi må også ha en jevnlig og tydelig oppfølging og utvikling av vår klimaplan.

Klima- De Grønne i Namsos vil:

  • ha en rettferdig klimaomstilling der alle er med. Det skal være lett å leve grønt og å ta bærekraftige valg. Det skal lønne seg å leve grønt for den enkelte. 
  • ha en statlig klimabelønningsordning, der CO2 avgifter betales tilbake til innbyggere.
  • ha ENØK-støtte også for leieboere for å minke energibruken.
  • jobbe for at vi forbruker mindre – mindre bruk og kast – mer gjenbruk og reparasjon.
  • at det å gjenvinne sine ting bør være like enkelt som å skaffe dem.
  • at kommunen stimulerer innbyggere og næringsliv til klimavennlig atferd.
  • at bygg i Namsos skal bruke energi effektivt og redusere energibruken.
  • at Namsos begrenser utslipp knyttet til materialforbruk til bygg og anlegg.
  • produsere energi lokalt ved kommunens bygninger og anlegg.
  • at kommunen skal etterspørre varer og tjenester med lavt klimagassutslipp.
  • jobbe for at kommunen tilrettelegger for klimavennlig innovasjon og omstilling gjennom samarbeid mellom kommunen, næringsliv, forskere, organisasjoner og innbyggere.
  • fremme klimaomstillingen i skogbruket, jordbruket, havbruket og i industrien.
  • fremme plukkhogst i stedet for flatehogst i skogen i vår kommune.

Transport og klima- De Grønne i Namsos vil:

  • ha billig kollektivtransport: 500 NOK for en månedsbillett for all kollektivtrafikk i hele landet. 
  • at gang- og sykkelinfrastrukturen utvikles.
  • belønne folk som velger sykkel og gange, og de som velger elbil. 
  • forbedre snøryddingen for myke trafikanter. 
  • at personbiler på Namsos veier skal er utslippsfrie innen 2030. 
  • elektrifisere kollektivtransporten med elektriske busser.
  • jobbe for at varebiler skal være utslippsfrie.
  • jobbe for at tungtransport skal være utslippsfri eller bruke bærekraftig fornybar drivstoff innen 2030.
  • jobbe for at bygge- og anleggsvirksomheten i Namsos skal bli fossilfri, og utslippsfri innen 2030.
  • jobbe for at havnevirksomhet og ferdsel på fjorden skal være tilnærmet utslippsfri.
  • jobbe for at Namsos flyplass ligger fremst i satsningen på elfly.
  • at det ansettes en energirådgiver i Namdalen som kan gi informasjon om energisparing, sol, microvind, geotermisk energi, energilagring med mere.

4. Natur – Rikere natur, ikke mindre natur 

Med MDG sin politikk vil Trøndelag og Namsos få mer natur, ikke mindre natur. I dag bygger vi som samfunn ned den trønderske naturen dag for dag, med motorveier, nye hyttefelt, landbasert vindindustri, og stadig nye næringsområder i sårbar natur. Denne utviklingen ønsker MDG å snu. Trøndelag og Namsos har allerede mistet for nye natur. 

Namsos er Norges største villakskommune! For hver villaks i Norge står det 900 oppdrettslaks i åpne merder, og tallet på villaksen er synkende. MDG mener at grunnrenteskatten burde innrettes slik at den belønner dem som ønsker å legge om til lukket teknologi, og  la dem som ønsker å fortsette med tradisjonell forurensende drift betale mer. Vi ønsker at Namsos kommune skal få mer av inntektene, hvis kommunen krever at nye konsesjoner skal være med lukket teknologi. Den såkalte lakseskatten bør brukes til å løse næringens miljø- og dyrevelferdsproblemer.

Natur- De Grønne i Namsos vil:

  • innføre og ta i bruk et arealregnskap og -budsjett, som synliggjør kommunens langsiktige planer for å bevare naturmangfold i kommunen .
  • ta bedre vare på Namsen, og andre vassdrag i vår kommune.
  • kreve at nye oppdrettskonsesjoner skal  ha lukket teknologi.
  • stanse tapet av matjord, kulturlandskap og urørt natur.
  • restaurere ødelagt natur og prioritere truede arter.
  • ha mere plukkhogst og mindre flatehogst.
  • beholde et sterkt vern av strandsonen .
  • bevare Salsnes fri for tung industri.
  • at kommunen generelt øker gjenvinningsgrad for avfall og avløpsbehandling og tilrettelegger for kretsløpsbaserte løsninger. 
  • rette fokus mot marin forsøpling, og stille strenge krav til behandling av avfall fra fiske og oppdrettsnæringen i vår kommune.
  • at kommunen aktivt skal jobbe for å redusere plast på avveie fra byggevirksomhet, kunstgressbaner, private og næringsvirksomhet.
  • at framtidig hyttebygging skjer med bedre arealutnytting og nær veier og annen infrastruktur. 
  • gå imot at det bygges bilvei til hytter som opprinnelig ble godkjent uten vei.
  • sette krav om enklere standard på hyttebygging i nye hyttefelt. 
  • stoppe lysforurensning i naturen,og regulere bruken av unødvendig utebelysning på hytter. 
  • restaurere vassdragsnaturen så langt det er praktisk mulig; åpne bekkelukkinger, mudre opp elvekjeler som holder på å gro igjen, verne kantskogen langs vassdragene og lignende tiltak.
  • at myrer skal være vernet mot all ødeleggelse, både til oppdyrking og andre formål.
  • at skogbruksnæringa følger opp de kravene til naturvennlig drift som er nedfelt i “Rikere skog” -standarden og bærekraftforskriften. 
  • sette i gang tiltak mot svartelista arter og bevilge penger til bekjempelse av lupiner, parkslide og kjempespringfrø over hele kommunen.

Namsos skal bevare og restaurere Namsen, Namsenfjorden, parker og friområder. Namsos skal utvikle byen fra omkringliggende tettsteder og fortette ved kollektivknutepunkter og skoler.

5. Næringsliv- Et framtidsrettet grønt næringsliv 

MDG ønsker et reelt grønt skifte i trøndersk næringsliv. Vi heier på grønne gründere som lager løsninger på klima- og naturutfordringene samtidig som de lager framtidsrettede grønne jobber.

Næringsliv- De Grønne i Namsos vil: 

  • skape flere grønne jobber innen jordbruk og skogbruk.
  • belønne grønne grundere med gode støtteordninger i en tidligfase.
  • jobbe for at Namsos flyplass ligger helt fremst i satsningen på elfly som kommer om få år.
  • arbeide for en ren Namsenfjord og en bærekraftig blå næring.
  • fremme kortreist fôr til landbruk og blå næring. 
  • støtte utbygging av solkraft i vår kommune.
  • utvikle nærenergiløsninger.

Gode internettløsninger kan spare transporter og gir demokrati, næringsliv, skoler og institusjoner gode forutsetninger å utvikles. Vi vil jobbe for god internettilgang i hele kommunen.

Digital politikk- De Grønne i Namsos vil:

  • jobbe for  god internettsikkerhet i alle kommunens løsninger.
  • jobbe for  god mobildekning og internetthastighet i hele kommunen.
  • jobbe for at  at eldres digitale ferdigheter styrkes.
  • arbeide for god kunnskap om hvordan internett fungerer og hva som er fallgruver og farer. 
  • bidra til en god internettkultur uten diskriminering, misbruk og mobbing.
  • fremme samfunnsengasjement og demokratiutøvelse gjennom internett.
  • fremme muligheter for distansearbeid.

6. Landbruk og mat- Forsyningssikkerhet og økologi

FN peker på fem tiltak for et mer bærekraftig landbruk for naturen og klimaet. Vi må stanse avskoging og begynne å gjenopprette torvområder. Vi må kutte ned på kjøttproduksjon og spise mer plantebasert. Til sist må vi få ned mengden mat som kastes. 

Namsos skal forvalte sin natur slik at vi tar vare på karbonlagrene i skog og mark. Gode og økende karbonlagre er med på å minske klimaendringer. Spredning av biokull og silikatmineraler er eksempel som kan bidra til økt CO2-opptak på våre landbruksarealer.

De Grønne vil føre en jordbrukspolitikk som fremmer norsk produksjon av frukt, grønnsaker og korn, og som gir oss kjøtt, egg og melk basert på norsk fôr og norske beiteressurser. Vi vil gjøre det enklere å ta i bruk miljøvennlige dyrkingsmetoder og ha god dyrevelferd. 

Ved å sette sunnhet og kvalitet foran billig mat kan fortrinnet i norsk jordbruk utnyttes enda bedre og fremme helse og livskvalitet. 

Vi vil fremme kortreist fôr til landbruk og blå næring.  

De Grønne mener at vi må ha nullvisjon for tap av matjord, og at god matjord kun kan bygges på etter meget strenge kriterier. 

Landbruk og mat- De grønne i Namsos vil: 

  • øke andelen økologisk matproduksjon.
  • fremme kortreist fôr til landbruk og blå næring.
  • premiere miljøvennlig produksjon, god dyrevelferd og bruk av lokale ressurser ved å styre offentlige innkjøp mot kortreist økologisk mat.
  • ha fokus spesielt på små og mellomstore bruk og gårder som praktiserer vekselbruk. 
  • synliggjøre det lokale landbruket som satser på økologisk produksjon og støtte opp under landbruk som er en spydspiss for bærekraft
  • støtte formidling av kunnskap om praksis som binder karbon i jorden
  • gi matjord sterkere vern og ha nullvisjon for tap av matjord.
  • arbeide for å gjøre landbruket i kommunen fossilfritt innen 2030.
  • støtte urbant landbruk, andelslandbruk, besøksgårder og seterdrift, matkultursentre og markedsføring av lokalmat.
  • planlegge for hydroponisk dyrking i kommunen.
  • gjennomføre kommunale tiltak som gir pollinerende insekter gode habitat.
  • innføre en kjøttfri dag på offentlige kantiner.

7. Beredskap- Vi må utbedre den lokala beredskapen

MDG ønsker å satse på lokal beredskap i kommune og fylke. Storsamfunnet har over tiår bygd ned totalforsvaret og den lokale beredskapen. Dette ønsker MDG å snu. Vi trenger å styrke samfunnsberedskapen på alle områder. God samfunnssikkerhet forutsetter lokal beredskap.

Beredskap- De grønne i Namsos vil:

  • sikre drikkevannstilførsel og overvannshåndtering.
  • ha bedre beredskap ved større skogbranner.
  • ha gode lokale lagre av mat og medisiner.
  • ha 18 mnd lokale kornlagre i Trøndelag.
  • styrke sivilforsvaret, heimevernet og kystforsvaret.
  • utbedre tilfluktsrom for alle innbyggere.
  • utnytte bygningers femte fasade for energiproduksjon eller grønne tak.
  • ha en bedre selvbergingsgrad, slik at Trøndelag har gode forutsetninger for å sikre egen befolkning mat ved større internasjonale kriser.

8. Oppvekst- Mindre prestasjonsjag, mer personlig utvikling

MDG ønsker å få mindre prestasjonsjag i skolen. Vi ønsker mindre lekser for elevene. Vi ønsker å tilrettelegge for mer personlig utvikling enn hva dagens skole tilrettelegger for. 

MDG ønsker en fellesskole hvor skeive elever blir tatt bedre vare på i hele fylket. 

Ikke alt som teller kan telles. Mye målstyring, testing og rapportering kan hindre lærere i å gjøre jobben sin. De Grønne vil sørge for at vi har nok lærere, med god tilgang på videreutdanning. Vi ønsker å fokusere på læreglede, noe som gir grunnlag for livslang læring. Ett av skolens formål må være å hjelpe barn og unge å bli trygge og selvstendige mennesker med gode forutsetninger for å mestre utfordringer. Sammen med oppvekst- og helsepolitikken, er dette et viktig grep mot utenforskap, dårlig helse og lav deltakelse i samfunnet. Barnehagen, skolen og hele oppvekstmiljøet må gi trygge rammer for lek og læring. 

Et godt sted å være og et godt sted å lære. De Grønne ønsker at skolen skal være forankret i et helhetlig menneskesyn som kan ivareta mangfoldet av elever. Fravær, frafall og lite læring kan bare forebygges ved å gjøre skolen bedre for flere. Vi vil fremme dybdelæring og læringsglede. Læring må skje i varierte omgivelser og ta utgangspunkt i barn og unges iboende evne og vilje til å utvikle seg. Det vil vi legge til rette for gjennom en friere og mer verdibasert skolepolitikk.

Lærertetthet. De grønne er opptatt av en god lærertetthet. Teamet rundt læreren er meget viktig.  Helsesykepleiere må kunne være tilstede i tilstrekkelig grad for at elever skal føle seg trygge på å henvende seg til vedkommende.

Bevegelse og mat. Vi vil at alle grunnskoleelevene skal få én time fysisk aktivitet per skoledag, og at det legges til rette for å bruke naturen aktivt i undervisninga. Samtidig vil vi innføre et daglig, gratis måltid med næringsriktig og økologisk mat. Vi ønsker at hver skole får en egen kjøkkenhage, som kan virke positivt på holdninger og praksis når det gjelder kasting av fullt spiselig mat.

Yrkesfagutdannelse – virkelighetsnær og grundig. Elever må få en virkelighetsnær opplæring som gir mulighet til å lære yrkesutøvelsen skikkelig. Da er dybdelæring, spesialisering og mulighet til å prøve seg avgjørende. Mestring av faget sitt er det beste utgangspunktet for tverrfaglighet, kreativitet, innovasjon og omstilling både under opplæring og i arbeidslivet. Dette krever nært samarbeid med næringsliv og fagmiljøer og fleksibilitet i organiseringen av fag- og yrkesopplæringen.

Barnehage. Vi ser gjerne at det undersøkes behov for en åpen barnehage i kommunen vår som et supplement til det eksisterende tilbudet. En åpen barnehage kan gi fleksibilitet til småbarnsfamilier, og retter seg særlig mot familier som ikke ønsker fast barnehageplass. En åpen barnehage kan fungere som et treffpunkt for barn og foreldre.

Oppvekst- De Grønne i Namsos vil:

  • at 1. – 4. klasse i hovedsak skal være leksefrie.
  • vi ønsker ikke en obligatorisk heldagsskole.
  • jobbe for en mindre testorientert skole.
  • øke voksentettheten både i barnehagene og skolene.
  • at teamet rundt læreren styrkes.
  • ha tilstrekkelig tid for helsesykepleiere på hver skole.
  • styrke samarbeidet mellom skolehelsetjenesten og helsevesenet for unge. 
  • ha gode og varierte utearealer ved alle våre skoler for alle alderstrinn.
  • at alle grunnskoleelever får én time fysisk aktivitet per skoledag.
  • innføre et daglig måltid med næringsriktig og økologisk mat.
  • jobbe for at skoler oppmuntres til å ha kjøkkenhager.
  • jobbe for mer sunn, økologisk, lokalprodusert mat i barnehagen.
  • sikre tilstrekkelige støttefunksjoner for elever og lærere.
  • at skolen er godt tilrettelagt for personlig vekst, noe som ruster elevene for livet. 
  • ha en skeiv handlingsplan for skolene.
  • gjerne ha flere praktiske fag inn i skolen.
  • ha praktiske, estetiske og IKT-rettede valgfag med høy kvalitet fra 5. trinn.
  • at yrkesfagutdannelsen må være virkelighetsnær og grundig.
  • stille strenge krav i offentlige tilbud om bruk av lærlinger og fagarbeidere.
  • fjerne arbeidsgiveravgiften på lærlinger.
  • undersøke behov for en åpen barnehage.
  • at naturen brukes aktivt i undervisninga.
  • bevare våre grendeskoler, for å sikre at barnefamilier  kan bo i hele kommunen.

9. Livskvalitet- Alle skal kunne leve det gode liv i alle livets faser

MDG ønsker at alle skal kunne leve gode liv i alle livets faser.  Grønn politikk skal være sosial rettferdig. Alle skal kunne delta i den grønne omstillingen vi skal igjennom fram mot 2030. 

De grønne i Namsos vil sikre et sterkt offentlig helse- og omsorgstilbud til alle. Det er ikke ønskelig med en utvikling hvor offentlige velferdsmidler finansierer privat profitt. De Grønne ønsker å legge særlig vekt på forebygging av både fysiske og psykiske helseplager samt fremme økt livskvalitet hos alle uavhengig av alder og funksjonsnivå. Dette har nær sammenheng med øvrige politikkområder hos de grønne. En viktig del av forebyggende arbeid og arbeid for økt livskvalitet er å legge til rette for naturopplevelser og fysisk aktivitet, gjøre det enklere å velge sunn og bærekraftig mat, gi rom for mer fritid fylt med tilgang på meningsfulle aktiviteter tilpasset den enkeltes ønsker samt begrense stress knyttet til prestasjonspress og forbrukerjag. 

Livskvalitet- De Grønne i Namsos vil:

  • redusere forskjeller og jobbe for å motvirke utenforskap i samfunnet. 
  • gjøre forsøk med kortere arbeidstid i heltidsstillinger.
  • at alle barn får et gratis og sunt måltid i barnehage og grunnskole.
  • ha bilfrie soner eller lavere hastighet rundt skoler, og etablere flere bilfrie gater og torg.
  • prioritere gående og syklende i sentrumsnære strøk og ved skoler.
  • ha et bedre vintervedlikehold på G/S-veier og fortauer.
  • gjennomføre påkrevde tiltak for universell utforming i bymiljøet. 
  • gjenreise den sosiale boligbyggingen, og prøve ulike boligtilbud i sentrum og i distriktet.
  • øke statusen på leieboliger ved å bygge med god kvalitet i kommunens regi.
  • skape forutsetninger for at boende har innflytelse på sitt energiforbruk.
  • utvikle “leie- til- eie” tilbud.
  • beholde og videreutvikle BUA.
  • ønske alle innflyttere velkommen, som studenter, flyktninger med flere.

Helse og omsorg- De Grønne i Namsos vil:

  • styrke samarbeidet mellom kommunens helse- og omsorgstjenester samt mellom kommunale tjenester og sykehuset gjennom etablering av felles elektronisk kommunikasjonsplattform.
  • jobbe for at det går mindre bruk av tid på rapportering og registrering hos sosial- og helsepersonell for å frigjøre mer ressurser til faglig arbeid.
  • unngå fordyrende, byråkratiserende og unødvendige administrative mellomledd i helse- og omsorgstjenester.
  • opprettholde og videreføre forebyggende arbeid gjennom særlig fokus på barn og unge i kommunens familie og ungdomsteam, helsestasjonen, barnevern og pedagogisk psykologisk tjeneste.
  • tilby sunn og bærekraftig mat i offentlige kantiner, tjenestesteder og institusjoner.
  • arbeide for å videreføre et fullverdig og godt tilbud med akuttfunksjon ved Namsos sykehus.
  • innføre egne miljøplaner og miljøsertifisering på alle offentlige helseinstitusjoner.
  • styrke botilbudet til personer med omsorgsbehov som ikke kan bo alene.
  • sikre at omsorgstilbudet tilpasses den enkelte med mulighet til reell innflytelse over egen hverdag.
  • etablere sosiale møteplasser og fritidsaktiviteter i samarbeid med frivillige organisasjoner og lag tilpasset alle aldre og funksjonsnivå. 
  • sikre at offentlige bygg og infrastruktur er tilrettelagt alle uavhengig av funksjonsnivå.
  • innføre norm på maks antall saker og arbeidsbelastning per ansatt i helse- og omsorgstjenester.
  • anser psykisk helsehjelp er like viktig som fysisk helsehjelp og må være lett tilgjengelig også utenom vanlig kontortid.
  • sikre FACT-teamet, som er en meget viktig tjeneste vi må verne om. 

10. Verdig alderdom- Eldres rettigheter og eldreomsorg

Ingen må diskrimineres på grunn av alder. 

Det må legges til rette for og oppfordres til at pensjonister deltar aktivt i samfunnet og bidrar til mangfold og velferd. Mange eldre har store ressurser som samfunnet kan ha stor glede av. Noen eldre lider under mangel på̊ sosial omgang. Besøks- og støttekontaktordninger er viktige tjenester innen eldreomsorgen. Friske eldre, og andre utenfor vanlig yrkesliv, kan gjøre godt helsearbeid ved å delta i dette arbeidet. 

Eldreomsorgen skal preges av verdighet og respekt. Trivsel og god livskvalitet ivaretas etter de eldres egne ønsker og behov. Eldre, og pårørende, må få stor medvirkning i utformingen av aktuelle tilbud, og deres ønsker og behov skal få veie tungt.

Vi støtter tiltak som samarbeid mellom eldresentre, sykehjem og barnehager, hvor barn og eldre kan få glede av samvær med hverandre. Tiltak som disse øker trivselen til både beboere og ansatte.

Eldre og pleietrengende skal, så langt det lar seg gjøre, kunne velge hvor de vil bo og hva slags hjelp de vil ha. Samfunnet må stille til rådighet et bredt spekter av tilbud, og støtte eldre som ønsker å bo hjemme. Eldre med ektefelle eller samboer som ønsker å bo sammen etter at de har flyttet til sykehjem e.l. må̊ ha rett til det. Det må̊ legges til rette for at eldre som bor på̊ sykehjem e.l. kan ha kontakt med dyr, samtidig som man tar hensyn til allergikere.

Raskere utskriving fra sykehus fører til at eldre med større pleiebehov overføres til sykehjem. Dette krever opprustning av sykehjemmene. Alle bør sikres mulighet for enerom. Demensomsorgen må̊ styrkes, slik at demente får bo i skjermede og oversiktlige enheter.

Mange eldre overmedisineres. Det er viktig med en helhetlig medisinsk plan for den enkelte som inneholder planer for supplerende behandling, trivselsøkende tiltak, godt kosthold, obligatorisk legemiddelgjennomgang og bivirkningsrapportering. Tiltak som medbestemmelse med hensyn til behandlingsmåte, økt tilknytning til nærmiljøet, musikkterapi og kontakt med dyr, fører ibland til minsket behov for medisinering, og  dette er naturligvis ønskelig.

Miljøpartiet De Grønne i Namsos mener eldreomsorg er et offentlig ansvar, men er åpne for at private, ikke-kommersielle aktører kan ha et supplerende tilbud, så lenge de forholder seg til gjeldende tariffavtaler for ansatte og har fokus på̊ trivsel for beboerne, og ikke på lønnsomhet. 

Tilgjengelighet er alfa og omega for at eldre skal kunne delta i aktiviteter og nyte å bo i Namsos. Sykeheimen ligger et godt stykke fra sentrum og ”opp i bakken”, det bør derfor ordnes regelmessig og gratis transport for de eldre som ønsker å delta i aktiviteter som ikke foregår i huset. Å ha sykkelturer med vogn er et fint initiativ som vi støtter. 

Å holde fortau is- og snøfrie vinterstid er en selvfølge. Aktivitører er viktige og bør ikke være en lettvint salderingspost. Vi ønsker å styrke holdningen til eldre til; “Hva kan du?” Ikke kun «Hva kan du ikke klare?». – Alle liker å bidra! Mange har ressurser som kan være til god nytte for medmennesker og som kan gi stor livskvalitet ved utfoldelse. 

Nærhet til familie og hjemplass prioriteres høyt når det gjelder kommunale tilbud. MDG Namsos ønsker å ha De Eldres Råd med på laget når vi utformer politikk for eldre.

Eldreomsorg og eldres rettigheter- De Grønne i Namsos vil:

  • at det legges til rette for at eldre kan delta aktivt i samfunnslivet.
  • at eldre sikres god pleie og omsorg for å kunne bo hjemme og ha kontakt med naturen og sitt vante miljø, så lenge de ønsker det, og det er forsvarlig.
  • at eldre som har bodd sammen må ha rett til å bo sammen om den ene flytter til en (annen) omsorgsinstitusjon.
  • fremme individuelt tilpassede løsninger med ulike boalternativer, som generasjonsboliger eller bokollektiver.
  • bidra til utvikling av boformer som danner rammer for fellesskap og mangfold, for eksempel ved å bygge i tilknytning til kafe, bibliotek og andre arenaer for aktiviteter og arrangementer.
  • sikre økt grunnbemanning og tverrfaglige tilbud ved ulike omsorgstiltak, så de eldre sikres stabilitet og trygghet, uten stadige utskiftninger i personalet.
  • at personalet gis mulighet til utvidet stillingsprosent, og bedre lønnsforhold, tilpasset etter og videreutdanning. Omsorgsarbeid må vurderes opp.
  • ha økt tilrettelegging for frivillig innsats som supplement i eldreomsorgen. Nasjonalt må pårørende gis bedre mulighet til permisjon og omsorgslønn for å ta seg av sine nærmeste.
  • ha en eldreomsorg hvor fokus er på̊ kvalitet, trygghet og omsorg og tilstrekkelig tidsbruk.
  • at det legges til rette for at eldre som bor på̊ sykehjem e.l. kan ha jevnlig kontakt med dyr, samtidig som det tas hensyn til allergikere.
  • forebygge ensomhet, fysisk inaktivitet og depresjon hos eldre, f.eks. gjennom opprettelse av lokale samlingssteder, aktivitetssentre og besøksordninger.